My cart

Αρθρογραφία

Ακράτεια ούρων από προσπάθεια: Πώς θεραπεύεται;

Πόσες φορές άφησες το μάθημα zumba επειδή φοβόσουν τις «άβολες» στιγμές εξαιτίας της ακράτειας ούρων; Πόσες φορές απέφυγες το ποτό με τις φίλες γιατί η ακράτεια ούρων σού έκλεβε την αυτοπεποίθηση;

Πλέον, είναι καιρός να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση με στυλ και αυτοπεποίθηση!

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια (λέγεται αλλιώς ακράτεια ούρων από στρες) είναι όταν η γυναίκα έχει ακούσια απώλεια ούρων από την ουροδόχο κύστη όχι εξαιτίας στρες ή άγχους, αλλά κατά την διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως όταν γελάει, όταν βήχει, όταν φτερνίζεται, όταν αθλείται.

Αν και η ακράτεια από προσπάθεια δεν συμβαίνει κάθε φορά που κάνετε κάτι από τα παραπάνω, εξαιτίας του φόβου μήπως συμβεί, η γυναίκες περιορίζουν τις δραστηριότητές τους για να αποφύγουν τυχόν «ατυχήματα». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στεναχώρια και απομόνωση, που μπορεί να οδηγήσει  μέχρι και στην κατάθλιψη.

Ακράτεια ούρων από προσπάθεια: Ποια είναι τα αίτιά της;

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια οφείλεται συνήθως στην αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους και προκύπτει συνήθως, κατά την εγκυμοσύνη και μπορεί να παραταθεί ακόμη και μετά τον τοκετό, λόγω αυξημένου σωματικού βάρους, χρόνιου βήχα, έντονης χειρωνακτικής δραστηριότητας  ή κάποιων άλλων παραγόντων όπως διαταραχές του συνδετικού ιστού.

Πώς διαγιγνώσκεται η ακράτεια από προσπάθεια;

Η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται από ουρολόγο, ο οποίος θα εκτιμήσει το πρόβλημα με ακρίβεια. Ο ιατρός, αφού λάβει το ιστορικό της ασθενούς, θα κάνει κάποιες ερωτήσεις ώστε να ανακαλύψει τον τύπο της ακράτειας που έχει.

Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντάται η μεικτή ακράτεια, δηλαδή να συνυπάρχουν δύο είδη ακράτειας.

Η διάγνωση μπορεί να απαιτήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως ουροδυναμικό έλεγχο, υπερηχογράφημα της ουροδόχου κύστης και εξετάσεις ούρων. Ο ουροδυναμικός έλεγχος χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί πώς γεμίζει και αδειάζει η κύστη, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακρίβεια της κύστης. Το υπερηχογράφημα της ουροδόχου κύστης παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της κύστης.

Έχοντας στην κατοχή του όλα τα παραπάνω δεδομένα, ο ουρολόγος είναι σε θέση να απαντήσει με σιγουριά στο τι τύπου ακράτεια υπάρχει και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης της.

 

Ακράτεια ούρων και θεραπεία

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται κυρίως σε προχωρημένες καταστάσεις ακράτειας. Χρησιμοποιώντας συνθετικές ταινίες, οι ουρολόγοι υποστηρίζουν την ουρήθρα, εμποδίζοντας την ανεπιθύμητη διαρροή ούρων.

Αφού γίνει το χειρουργείο, η πλειοψηφία των γυναικών δεν αντιμετωπίζει πλέον ακράτεια ή έχει σημαντική μείωση της διαρροής, ενώ οι πιθανές επιπλοκές παραμένουν ελάχιστες.

Συντηρητική αντιμετώπιση

Εάν το πρόβλημα της ακράτειας των ούρων δεν είναι έντονο, υπάρχουν διάφορες συντηρητικές μέθοδοι που μπορεί να βοηθήσουν.

Η διακοπή του καπνίσματος, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, ο προγραμματισμός της ούρησης σε συγκεκριμένες ώρες, η επανεκπαίδευση της κύστης, με εξειδικευμένες ασκήσεις και ασκήσεις πυελικού εδάφους, που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Urolon

Ενώ μέχρι πρόσφατα η χειρουργική αντιμετώπιση θεωρούνταν η μοναδική λύση για προχωρημένες καταστάσεις, σήμερα υπάρχει το Urolon, μια καινοτόμα και πρωτοποριακή λύση που προσφέρει μια μη επεμβατική επιλογή.

The Urolon είναι το μοναδικό μη μόνιμο ουρηθρικό εμφύτευμα, που απορροφάται πλήρως χωρίς να αφήνει υπολείμματα, επιτρέποντας τη χρήση επανειλημμένα χωρίς συσσωρευτικές αλλοιώσεις.

Διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα σύσφιξης με δύο βασικά συστατικά: το gel, που εφαρμόζεται για την άμεση ενίσχυση της ουρήθρας και την πολυκαπρολακτόνη (PCL), που προωθεί το σχηματισμό κολλαγόνου για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Αυτό το υλικό προκαλεί την αύξηση του όγκου του μαλακού ιστού της ουρήθρας και ενισχύει τη δύναμή της, εξαλείφοντας το πρόβλημα της ακράτειας ούρων.

Είναι η ιδανική λύση για περιπτώσεις ελαφριάς έως μέτριας ακράτειας,  όπου έχει ήδη τοποθετηθεί ταινία ή έχει προηγηθεί άλλη αποτυχημένη θεραπεία.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορες λύσεις για την ακράτεια από προσπάθεια, όπως συντηρητικές θεραπείες ή χειρουργείο, η χρήση του Urolon αναδεικνύεται ως μια από τις πιο αποτελεσματικές.

Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε τον ουρολόγο σας ή καλέστε μας.