
Οξυγονοθεραπεία στο σπίτι
Το Ο2 υπάρχει σε ποσοστό ≈ 21% στον ατμοσφαιρικό αέρα. Η οξυγονοθεραπεία εξασφαλίζει την λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού και διευκολύνει το έργο της καρδιάς. Άνθρωποι που έχουν ανάγκη πρόσληψης επιπλέον οξυγόνου ενδεικτικά είναι όσοι πάσχουν από: χρόνιες βρογχίτιδες, καρδιακή ανεπάρκεια, εμφύσημα, κυστική ίνωση, άσθμα, πνευμονοπάθειες, Ca πνευμόνων.
Η οξυγονοθεραπεία είναι αναγκαία όταν μειώνεται η οξυγόνωση των ιστών, με αποτέλεσμα την διαταραχή του μεταβολισμού τους.
Η οξυγονοθεραπεία αυξάνει την οξυγόνωση, εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού και διευκολύνει το έργο της καρδιάς.
- Άτομα που πάσχουν από πνευμονικά ή καρδιακά νοσήματα όπως χρόνια βρογχίτιδα, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, εμφύσημα, κυστική ίνωση, άσθμα, Ca πνευμόνων κλπ μπορεί να ωφεληθούν από την οξυγονοθεραπεία.
- Η ανάγκη σε οξυγόνο καθορίζεται με τον έλεγχο των αερίων αίματος και με την οξυμετρική μέθοδο.
- Οι απαιτήσεις οξυγόνου ποικίλουν (άλλοι χρειάζονται συνέχεια, άλλοι μόνον όταν κινούνται, άλλοι όταν κοιμούνται).
- Η οξυγονοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου, της διάθεσης, της εγρήγορσης και της μνήμης.
- Με την οξυγονοθεραπεία πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι μπορούν να δραστηριοποιηθούν και πάλι σε πολλές από τις προηγούμενες δραστηριότητές τους.
- Η μακροχρόνια χορήγηση οξυγόνου (> 15 ώρες ημερησίως) σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επιβίωση.
- Η οξυγονοθεραπεία πρέπει να χορηγείται με ιατρική συνταγή (συνταγογράφηση)
- Η συνταγή θα πρέπει να ορίζει την κατά λεπτό χορήγηση του οξυγόνου (ροή), κάθε πότε (συχνότητα) και για πόσο χρόνο (διάρκεια) θα γίνεται η θεραπεία κάθε φορά.
- Η οξυγονοθεραπεία προϋποθέτει μία πηγή οξυγόνου (συμπυκνωτή ή κυλινδρικό δοχείο – φιάλη συμπιεσμένου αερίου Ο2 ή υγρού Ο2) και ένα σύστημα παροχής/πρόσληψης (σύστημα εφαρμογής – μάσκα, γυαλάκια, δίκτυο και συνδέσεις).